LUPTA ÎMPOTRIVA MAFIILOR LOCALE

Fenomenul mafiilor locale (unele sprijinite, protejate sau chiar coordonate de procurori si judecatori) tinde sa se identifice cu fenomenul coruptiei. In toate judetele tarii, exista adevarate retele formate de cei ce trebuie sa apere legea, ca judecatori, procurori, avocati, politisti, politicieni - baroni locali, de ieri si de azi, deopotriva - care sunt in legaturi stranse cu lumea interlopa. Aceste structuri mafiote fac legea in mai toate zonele tarii, beneficind de imunitatea penala asigurata de servciile teritoriale ale DIICOT si DNA. Victimele acestor mafii locale, niste oameni epuizati fizic, psihic si financiar din cauza luptei cu mai marii judetelor, isi pun acum speranta doar in autoritatile centrale, de la Bucuresti, considerate "independente". La CSM, la Presedintia Romaniei, la Parchetul General, la MAI, ajung plangeri sau denunturi ale unor cetateni realmente terorizati de exponentii mafiilor. Gravitatea faptelor denuntate si a acuzatiilor consemnate in diverse inscrisuri - administrative, judiciare etc - este de natura sa contureze periclitarea sigurantei nationale, atata vreme cat unele din victimele acestor mafii locale se gandesc ca si-ar putea face singure dreptate, in conditiile in care tocmai procurorii corupti, judecatorii necinstiti si politistii abuzivi sunt "autoritatile judetene" certate cu legile penale si morale. Mafiotii au izbutit sa intimideze si presa locala ai carei jurnalisti se tem de puterea detinuta, la nivel de oras sau judet, de un sef de Parchet, de tribunal sau de judecatorie, colegi de breasla cu anumiti magistrati cu imunitate penala post-decembrista. Faptele, datele si acuzatiile probate cu marturii olografe reprezinta doar fatete ale unui fenomen socio-infractional unic in spatiul UE. Daca serviciile teritoriale si birourile judetene DIICOT nu vor iesi din starea de pasivitate, este posibil ca fenomenul criminalitatii organizate sa il devanseze pe cel al coruptiei. Cei care se ridica impotriva mafiotilor se trezesc imediat cu dosare penale, intra intr-un carusel de unde cu greu mai scapa, iar daca scapa sunt terminati, psihic, fizic si financiar.
In judetul Suceava, Traian Halip, in calitate de presedinte al Ligii Nationale pentru Drepturile Omului (LNDO) - filiala Suceava, a preluat, spre monitorizare, multe cazuri ale cetatenilor nedreptatiti de instante, parchete si politie sau inselati de anumiti avocati cu rude sau relatii de concubinaj cu anumiti magistrati acuzati de coruptie judiciara. Mafia locala suceveana l-a pedepsit exemplar. In februarie 2005, Halip s-a trezit retinut de Parchetul Radauti si arestat preventiv, pentru 20 de zile, sub acuzatiile de inselaciune, exercitarea fara drept a profesiei de avocat si uzurpare de calitati oficiale. A fost trimis in judecata. Dupa stramutare, procesul a ajuns pe rolul Judecatoriei Iasi (nr.18.180/2005), acum aflandu-se in faza audierii martorilor si administrarii probelor. Martorii propusi Halip si audiati de instanta ieseana au declarat ca presedintele LNDO nu s-a prezentat ca "avocat" in fata lor, atunci cand le-a preluat cazurile de coruptie, ci doar ca un reprezentant al unui ONG, interesat de fenomenul coruptiei din judet. Pentru a-l infunda in puscarie pe Halip si-au dat mana anumiti magistrati cu functii de conducere, politisti si avocati. Chiar celebrul procuror Gheorghe Draghici (demis pentru incompetenta), cu a sa Sectie de urmarire penala din Parchetul General, s-au implicat in trucarea dosarului Halip, emitand adrese conform carora presedintele LNDO ar fi exercitat ilegal profesia de avocat.
In declaratia sa de inculpat, la data de 14 februarie 2006, Halip a aratat instantei, in dosarul nr.18.180/2005, cum s-a razbunat mafia locala pe el: "Preotese Constantin, ca parte vatamata intr-un dosar (cu revendicarea unui teren valoros - n.n.) mi-a spus ca sunt implicate persoane importante si cu putere foarte mare. In urma investigatiilor facute, am aflat ca una din aceste persoane este procurorul general al PCA Suceava, Gheorghe Horodinca, si alta este Calancea Viorel, presedintele Judecatoriei Radauti. Declar ca partea vatamata, Preotese Constantin avea probleme in redobandirea dreptului de proprietate asupra acelui teren din cauza rezistentei opuse de cele doua persoane mentionate". Implicarea sefului PCA Suceava, Horodinca in mafia funciara, nu trebuie sa mire. In primavara, la Curtea de Casatie Horodinca a figurat cu un proces generat de plangerea penala a proprietarului unui valoros teren intravilan formulata impotriva sefului PCA Suceava, acuzat ca a luat cu japca acel pamant.
Halip a marturisit in fata judecatorilor ieseni si coniventa factorului politic cu mafia locala in actiunea de reprimare judiciara la care a fost supus in dosarul nr.18.180/2005: "Declar ca acest proces este unul dictat politic, de sus pana jos, incepand cu Adrian Nastase si pana la judecatorul de serviciu, Alexandrina Irimescu, intrucat la alegerile de din anul 2004 am fost solicitat sa ajut PSD, sa castige alegerile, prin determinarea membrilor fundatiei pe care o conduc, sa voteze PSD. Eu am refuzat acest lucru intrucat nu fac politica si nu sunt implicat politic, iar acest dosar este urmarea comenzii politice a PSD de razbunare asupra mea. Mai declar ca sentimentele politice ale unor judecatori si procurori din Suceava se vad din solutiile pe care acestia le dau. Declar ca numele politistilor care au facut ancheta in acest dosar sunt agentul sef Iustin Sauciuc, comisar sef Eugen Constantin Nicolau, comisarii E.Costachescu, Mihai Chifan, Dumitru Zberea. Declar ca am formulat plangere penala impotriva procurorului Constantin Viorel Popescu de la Parchetul Radauti, cel care a intocmit rechizitoriul". Halip a depus o plangere si la IGP (cu nr. 46.811/01.07.2005) rapid rezolvata de chestorul Dan Fatuloiu si de seful IPJ Suceava, comisarul Ioan Todirut, care - prin adresa nr.20.855/2005 - au confirmat ilegalitatile constatate de presedintele LNDO: "Din verificarile si cercetarile efectuate de IGP a rezultat ca aspectele semnalate imbraca forma infractiunilor de abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals, savarsite de comisar sef Eugen Costachescu, comisar Eugen Nicolau, ag.sef Iustin Sauciu, ag.sef adj. Dumitru Sbiera din cadrul Politiei Radauti, si comisar Mugurel Teisanu din cadrul Inspectoratului Politiei de Frontiera".
Au existat si martori manevrati de mafia judiciara suceveana, acuzati acum de declaratii mincinoase. La dosar exista un inscris, cercetat de judecatorii ieseni, in care se arata ca "martorul C.G. este aparat de avocatul Despina Dumitraschievici, initiatoarea rusinoasei plangeri penale din partea avocatilor, mama a avocatului Cretu Cristian si sotie-concubina a procurorului Popescu Viorel Constantin, autorul acestui mizerabil rechizitoriu. Din cele peste 100 de persoane anchetate abuziv in acest caz care au fost sa dea declaratii impotriva mea, numai 12 persoane au cedat santajului si presiunilor facute de anchetatori". Cu mana pe Biblie, in fata instantei iesene, martorul George Pentilescu (in varsta de 70 de ani, din comuna Arbore a facut urmatoarele precizari: "Declar ca avocata Despina este concubina procurorului Popescu. Declar ca inculpatul Halip nu a afirmat in fata instantelor ca este avocat, ci a aratat ca este mandatarul meu Solutiile pronuntate mi-au fost defavorabile, din cauza faptului ca in Radauti coruptia este foarte mare".
Martorul Maria Bolboaca (in varsta de 65 de ani, din comuna Arbore) a declarat la instanta: "Am fost chemata la politie, in calitate de martora, unde s-au facut presiuni asupra mea si a sotului meu, pentru a spune ca i-am dat lui Hapil Traian. Dar nu am dat declaratie in acest sens, ci am spus adevarul". In calitate de presedinte fondator al Fundatiei Stefan cel Mare din Suceava, Traian Halip a fost sustinut de 40 de membri si simpatizanti ai acestui ONG care "sprijina prin semnaturi actiunile anticoruptie initiate de organizatia noastra". O alta declaratie comuna a ONG-istilor Aretina Patras, Teodor Baran si Constantin Ilisoi suna astfel: "Traiana Halip a fost singurul om care a avut curajul sa se ia de gatul mafiotilor locali". Martorul Iftinca Chirila (in varsta de 68 de ani, din com. Fratautii Noi) a declarat in timpul anchetei: "De patru ani am un necaz al meu, din cauza d-lui procuror Gheorghe Horodinca. Eu am fost batuta groaznic; am certificat medico-legal de 33 de zile. Dar inculpatul a fost sustinut de Politie si de acest procuror Horodinca Gheorghe.
Prin acest articol, publicat în ziarul Ziua, din 3 august 2006 și preluat de acolo, vreau să arăt celor ce citesc acest sit, că fundația noastră, încă de la înființare, duce o luptă aprigă și grea împotriva nedreptății și că nu se teme să dea nume concrete. La noi în fundație nu se vorbește în șoaptă despre corupție!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu